Green End Road

Cool, calm and collected, this open plan space is filled with soft tones and reflective surfaces creating a light yet soothing kitchen, dining and living area within this Cambridge eco home. 

 
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road

Whilst the top-notch green credentials of the property matched the clients' energy efficient ethos, the interior of the kitchen and main living space in the decade old self-build was overly dark, heavy on dull finishes and with a layout that lacked functionality and flow.  The simple removal of two studwork nibs between the original kitchen/diner and lounge area, and relocation of the kitchen entrance, dramatically transformed the room into an unrestricted and expansive space.  The layout was rebalanced, the disjointed lounge now a more intimate and sociable seating area, freeing up space for the dining table to overlook the beautiful garden.  In the kitchen, the removal of a peninsula and introduction of a slimline breakfast bar in a unused nook, opened up the workspace, allowing for increased storage and open shelving for everyday crockery and cookbooks.  

colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
 

'Jessica was patient and supportive and made what seemed like a daunting task less stressful.  Very impressed with the service, knowledge and attention to detail.'

colour + shape client

 
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road

The owners' love of the outdoors and desire for a minimal and natural aesthetic is reflected in the fresh sage and olive green hues of the decorative scheme, carrying through from the kitchen cabinetry and window frames to the dappled watercolour-like feature wallpaper and bespoke, pet-friendly sofas.  Soft furnishings and accessories enrich the muted palette with deeper colour and texture in the grass green velvet cushions and terracotta and rust red pots and planters.  Clean lines are maintained in the porcelain flooring, which runs throughout, unifying the interior, with the 45 degree angle drawing the eye across and broadening the L-shaped space.  Pale surfaces maximise the natural light yet have subtle interest with a distinct basket weave wall tile pattern and speckled Corian worktop.  The simple style and wood finish of the furniture contributes to the crafted feel of the space, classic spindle-back dining chairs allowing light to flow through.  In the lounge area, a lowered opening for the wood-burner created wall space for a beautiful oak-framed circular mirror, a reflective focal point framed by simple alcove shelving and smoked glass pendant lights.

colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road
colour + shape | Interior Design Studio | Cambridge - Green End Road

Photography by Megan Taylor